Tim Ries nevét legtöbben a Rolling Stones-ból ismerik, ám az elmúlt évtizedekben főként a jazz zenére összpontosít. Világszerte koncertezik, és ahogy nyilatkozta, Magyarország a második otthona. Szólistaként közreműküdött az East Gipsy Band, a Balázs Elemér Group és a Trio Midnight koncertjein.

Az amerikai jazz szaxofonos két világkörüli turnéján kísérte a Rolling Stones-t, de olyan kiváló zenészekkel is játszott már együtt, mint John Patittuci, Brian Blade, Red Garland, Bill Frisell, Paul Simon, Lyle Lovett, Stevie Wonder, a Blood, Sweat and Tears vagy David Lee Roth.

Tim Ries először 1999-ben vett részt a Rolling Stones amerikai turnéján; szaxofonon és billentyűs hangszereken játszott. Ezt követően fogalmazódott meg benne, hogy a Stones dalait feldolgozva jazz albumot készítsen. Az ötlet annyira megtetszett Keith Richards-nak, Ronnie Woodnak és Charlie Watts-nak, hogy maguk is játszottak az albumon, amely végül 2006-ban jelent meg, Tim Ries – The Rolling Stones Project címmel. A lemezen olyan nevek működtek még közre, mint John Scofield, Sheryl Crow, Darryl Jones vagy Norah Jones.

Ries tavaly egy újabb Roling Stones feldolgozáslemezt jelentetett meg Music of the Rolling Stones címmel. Az est sztárja  eddig öt jazz korongot adott ki szólóban, és több mint száz dalt szerzett.

Az 1970-es születésû zongorista-zeneszerzõ, Oláh Kálmán a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitûnõbb elõadómûvésze. Szólistaként és saját triójával, az 1990-ben alakult Trio Midnight-tal jelentõs nemzetközi sikereket aratott és arat. A Liszt-díjas mûvész zongoristaként és zeneszerzõként is a mûfajokon átívelõ sokszínûségben hisz: a szokványos dallam-kíséret páros helyett a szimfonikus hangzásban, az egyenrangú szólamokban. Rögtönzõ elõadóként és zeneszerzõként is régóta izgatja a klasszikus zene és a jazz összefonódása.

 

Tim Ries (USA) – szaxofon, Oláh Kálmán – zongora, Barcza-Horváth József – bőgő, Balázs Elemér – dob

Jegyár: 3400 HUF

Dátum: 2018.08.27., hétfő, 20.00

Helyszín: Budapest Jazz Club – 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7.

Hozzászólás Facebook használatával

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here