Szelídített YAVA az mr2-Petőfin

Soha nem hallott változatban játssza zavarba ejtő és táncra csábító zenéjét a YAVA az mr2-Petőfi Rádióban. Aki lemaradt az Akusztik című műsor idei első adásáról, ma este 11 órától bepótolhatja. A Folcore album dalai mellett egy ősbemutató és egy feldolgozás is szerepel a programban. Röviden: jön a legYAVA!

A Fonogram világzenei díjra jelölt YAVA zenekar dalait az őrült zúzás és a szívhez szóló népdalok egyaránt jellemzik. Az mr2 -Petőfi Rádió felkérése izgalmas kihívás volt, hiszen a punk és hardcore alapokon nyugvó számok finomhangoláson estek át az Akusztik című műsor felvételére. A szólógitár helyét akusztikus gitár vette át, megjelent a tangóharmonika, és  maradtak az olyan különleges hangszerek, mint a koboz, a duda, a gender és az oud. Az eredmény egy szelídebb, de nem szolidabb koncert. A rendhagyó fellépésen maradt a tombolás, de kézzel fogható a magyar, török, indonéz vagy éppen spanyol folkból áradó ősi szenvedély is.

Az alapfelállást (Dus Polett, Róka Szabolcs, Szabó Kristóf, Németh Fritz László és Déry Shinto) több vendégzenész egészíti ki: Földi Lehel – tapan, Mészáros Péter – harmonika, Domonkos Zsolt – akusztikus gitár, Mátyás Attila – akusztikus gitár, Bata István – basszusgitár.

A YAVA koncertfelvételét január 9-én, szombaton 23 órától ismétli meg az mr2-Petőfi Rádió az Akusztik című műsorban.

Az akusztikus koncertre a YAVA különlegességekkel is készült. Nemcsak egy magyar zenekar dalát dolgozta fel és formálta a saját stílusára, de ugyanezt tette Yayat Suhiryatna indonéz kortárs zeneszerző egyik kompozíciójával is. A dal ősbemutatója az mr2-Petőfi Rádióban lesz. Az esemény kapcsán H.E. Mangasi Sihombing, Indonézia budapesti nagykövete elmondta: a szigetvilág hagyományait többen próbálták már modern zenével párosítani, de ez csak akkor sikeres, ha megtalálják a jávai zene lelkét. A nagykövet szerint a YAVA koncertjein megszületik ez a spirituális légkör, ami rendkívül boldoggá teszi. Éppen ezért találónak érzi a zenekar nevét, hiszen – mint mondta – amit játszanak, az mindennek a legjava.

A zenekar honlapja: http://www.yava.hu

YAVA – Akusztik a YouTube-on:

Interjú:

Margarita tánca:

Prognózis-feldolgozás:

www.zene.ro , www.musorszervezes.ro

Comentários no Facebook