A Fészek Művészklubban koncertezett hétvégén a budapesti, világzenét játszó Lighthouse együttes meghívására a csíkszeredai Role együttes.
A január 15-i közös koncertalkalomra egy pályázat keretében került sor. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda és a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) kezdeményezésére jött létre 2005-ben a HungaroConnections program, melynek célja, hogy egy-egy magyarországi és külföldi zenekar koncertek által megismerje egymást, egymás zenei színterét. A zenekaroknak ugyanakkor saját országukban kell biztosítaniuk fellépési lehetőséget partnerüknek, a program keretében pedig az utazási költségek (illetve azok egy része) pályázhatók meg.

Mint Nagy Tivadartól, a Role együttes vezetőjétől megtudtuk, másik három zenekartól is kaptak felkérést a partnerségre, ők végül a hozzájuk zenéjében legközelebb álló Lighthouse mellett döntöttek. A világzenei est során a Pille-dalokat adták elő, illetve az Ady-műsorból, sőt a közönség kívánságára még a Kájoni miserendből is játszottak részleteket. „Élmény volt, elképzelhetetlenül jó volt a közönség, valami olyan volt, amilyent még nem tapasztaltunk, felemelő” – számolt be lapunknak Nagy Tivadar.

Nemsokára az erdélyi világzene-rajongók is megismerkedhetnek a Lighthouse együttes sajátos, ír-kelta, keleti és magyar népzenei alapokat dzsessz, progresszív rock és pop elemekkel ötvöző muzsikájával, hiszen a program folytatásaként februárban turnét tervez számukra a Role.
szekelyhon.ro

Hozzászólás Facebook használatával

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here