Scroll to Top

A belga Stromae tarolt a legrangosabb francia könnyűzenei díjátadó gálán

By Emil / Published on szerda, 19 feb 2014 16:33 DU. / No Comments / 222 views

– Stromae énekes-dalszerző tarolt péntek este a legrangosabb francia könnyűzenei gálán, a Victoires de la Musique-en (AZene győztesei): a 29 éves belga popsztár összesen három díjat vihetett haza.

    A 29. alkalommal megrendezett zenei versenyen 13 kategóriában szavazhatott a közönség az előző évben francia nyelven megjelent albumok előadóira, szerzőire és számaira.
A flamand anyától és a húsz évvel ezelőtti népirtásban meghalt ruandai apától származó Stromae lett az év énekese, az eddig másfél millió példányban elkelt Racine carrée (Szögletes gyökér) című lemeze megkapta az év albumának járó díjat, Formidable (Csodás) című dalának videoklipje, amelyet közel 70 millióan töltöttek le fél év alatt, pedig a legjobb klipnek járó díjat.
A Paul Van Haver polgári nevet viselő énekes rapperként kezdte a karrierjét, majd az Eurodance elektronikus tánczenei műfaj felé fordult, amelynek Belgium az egyik őshazája. Három évvel ezelőtt Stromae művésznéven – amely a maestro, azaz a mester szó felcserélt szótagjaiból áll – Alors on danse (Akkor táncolunk) címmel jelent meg első sikeres száma, amelyben olyan emberekről énekelt, akik a válság, a halál, a nyomor és a reménytelen élet elől a táncba menekülnek. A dal hónapokig vezette a toplistákat, a szórakozóhelyek egyik leggyakrabban játszott száma lett. Néhány hónappal később a francia nyelven éneklő Stromaét már Franciaországban is sztárként ünnepelték, s egykori honfitársához, Jacques Brelhez hasonlították. Azóta koncertjeire alig lehet jegyet kapni.

A kávészínű bőrű, elálló fülű, zöld szemű, langaléta énekes a színpadon feltűnő külsejét színes ruhákkal, virágos ingekkel, térdzoknival hangsúlyozza ki, s hol egy részeges alak, hol egy elhagyott nő, hol egy gyáva fickó bőrébe bújva adja elő számait. Az általa írt dalszövegek olyan súlyos témákról szólnak, mint az apahiány vagy a rák, amelyekről mindig fanyar humorral, de soha nem cinikusan énekel. Mindehhez meglepő módon igazi tánczenét komponál, amely az elektro, a rap, a rumba és a karibi zene keveréke.
Stromae augusztusban Budapesten, a Sziget fesztiválon is fellép.
A francia könnyűzenei gála másik nagy győztese Vanessa Paradis. A 41 éves énekesnő 1990 és 2008 után harmadszorra lett az év női előadója. Ő az első énekesnő, aki triplázni tudott karrierje során.
Az év dalának járó díjat a közönség a hetvenedik születésnapját ünneplő Johnny Hallyday rockénekesnek ítélte 20 ans (Húsz év) című számáért. A rocksztár nem volt jelen a díjkiosztón, de a Twitteren azonnal reagált. “Hú! Köszönet mindenkinek a szeretetért, amelyben évek óta részesítenek. A közönségem nélkül nem tartanék itt” – írta.
A Phoenix nevű csapat kapta az év legjobb rocklemezéért járó díjat Bankrupt! című albumáért.
Salvatore Adamo életműdíjat vehetett át ötvenéves pályafutásáért. A kritika és a közönség által is sikeresnek ítélt évet zárt Etienne Daho, Christophe Maé, Zaz és Maître Gims viszont üres kézzel volt kénytelen távozni.

MTI

Comentários no Facebook